Kroutvor Josef

* 1942

Český básník, prozaik, esejista, historik umění a muzejní pracovník. Věnuje se zejména dějinám plakátu, umělecké fotografie, designu, architektury a sociologii kultury.

Pracoval jako technolog ve firmě Nářadí. Poté studoval filozofii, historii a dějiny umění na Univerzitě Karlově. Po škole pracoval Ústavu pro teorii a dějiny hromadných sdělovacích prostředků. Rok strávil studiem ve Francii. Roku 1969 nastoupil do Uměleckoprůmyslového muzea. Poté se začal věnovat historii plakátů. Na toto téma napsal několik odborných prací, kromě toho je autorem sbírky esejí zabývajících se tématem problému střední Evropy.

Bibliografie

Eseje

  • Pražský chodec (1985)
  • Potíže s dějinami (1990)
  • Praha, město ostrých hran (1992)
  • Benátky (1992)
  • Šumava a Josef Váchal (1994)
  • Živly (1997)
  • Města a ostrovy (2002)
  • Můj Mácha (2003)
  • Klobouk, kniha a hůl (2009)
  • Malá vánoční četba (2010)
  • Nové cesty na jih (2011)
  • Fotografie jako mýtus (2013)
  • Setkávání s Hrabalem (2014)
  • Chvály, pocty i rozpaky (2015)
  • Lesní eseje (2019)
  • Pomalu na cestě k Betlému (2020)
  • Bukvova hůl (2020)
  • Stará škola (2021)

Výtvarné monografie a studie

  • Hlava Medusy (1985) – náklad zabaven
  • Pražský chodec. Dějiny českého plakátu 1890-1945, Acta UPM 20, Praha 1985
  • Jiří Sopko, Praha 1990
  • Egon Schiele, Praha 1991
  • Poselství ulice. Dějiny českého plakátu, Praha 1991
  • Dynastie. Fotografie Ivana Pinkavy, Praha 1993
  • Náchodský okruh art deco (1994)
  • Josef Váchal, Praha 1994 (et al.)
  • Café fatal. Mezi Prahou, Vídní a Paříží (1998)
  • Suterény. Vybrané kritické texty 1963–2000 (2001)
  • Škola české grotesky, Praha 2002

Próza

  • Nový bestiář a jiné historky (1998)

Básně

  • Fernety (1998)
  • Pouštění papírových draků (2002)
  • Rozsypaný čaj (2005)
  • V Kupě (2012)
  • Popořádku (2015)

Autobiografie

  • Poletování jednoho ptáčka, Torst, 2019

Knihy od autora/autorky: Kroutvor Josef

Bukvova hůl – Zápisky a pověsti z Novohradských hor

Bukvova hůl – Zápisky a pověsti z Novohradských hor

Kroutvor Josef

Stará škola, 2020

ISBN: 978-80-907841-3-0

Putovat a listovat, obracet stránky v kalendáři. Jaro, léto, podzim, zima. A také to, co s…

Horní hvozd: zápisky z Novohradských hor

Horní hvozd: zápisky z Novohradských hor

Kroutvor Josef

Michaela a Luboš Drtinovi, 2019

ISBN: 9788027073986

Soukromý tisk. 32 stran.…

Lesní eseje

Lesní eseje

Kroutvor Josef

Archa Zlín, 2019

ISBN: 978-80-87545-63-8

Texty z česko–rakouského pomezí a Šumavy. 1. vydání.…

  Cena předsedy poroty
  ŠL 2020
Lesní glosy – texty z česko-rakouského pomezí a Šumavy

Lesní glosy – texty z česko-rakouského pomezí a Šumavy

Kroutvor Josef

Archa, 2021

ISBN: 978-80-87545-81-2

Nad pustou krajinou Bloudil ztracený Měsíc Jako posvátný zlatý beran Dole ve vsi Za ok…

Putování a listování

Putování a listování

Kroutvor Josef

BB art, 2004

ISBN: 9788073412284

Poutnická knížka od Šumavy k Novohradským horám. Malá kapesní antologie. Poutník nespěchá,…

Stará škola – Úvahy o krajině, řemesle a věcech, také o člověku a moderní době

Stará škola – Úvahy o krajině, řemesle a věcech, také o člověku a moderní době

Kroutvor Josef

Stará škola, 2021

ISBN: ISBN 978-80-907841-6-1

Chvály malých knížek, prkenné boudy, pravého papíru, ohně a dobré hlíny, mingei, šibui, ho…

"Tam v zeleni tvých rosných niv / co v hojnosti je květů,
jaký majestát napodiv / tmáň lesů skýtá světu!
Bloudil bych celé týdny, / kde posvátný a klidný
jak chrám čníš, dnes co dřív!
"

Johann Baptist Schönn